ΠΑΣΕWIND: Για τη κοροϊδία με την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND

Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005

Τηλ.: 210 5100910– Φαξ: 2114010021– E-mail : symboulio@yahoo.com

Συνάδελφοι,

Με νέα φιέστα – εμπαιγμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (πρώην ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τη διαφημίζουν μάλιστα σαν το πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Ποια είναι αυτή η κανονικότητα; Είναι αυτή που δίνεται δήθεν αύξηση 60 ευρώ μεικτά στην αριστερή τσέπη για να βγουν αμέσως μετά από την δεξιά λόγω της αύξησης του αφορολόγητου. Είναι αυτή που αφαιρεί από τους εργαζόμενους το δικαίωμα να παλέψουν για το μισθό τους αφου πλέον αυτός ορίζεται με νόμο και δη μνημονιακό. Είναι αυτή που πανηγυρίζει για την κατάργηση του μισθού κάτω των 25 αλλά κρύβει πως αυτή την αύξηση πάλι οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν μέσω των επιχορηγήσεων όσον προσλαμβάνουν νέους. Είναι αυτή που ξεχνάει τα 751, την ΕΓΣΕΕ, τις συλλογικές  διαπραγματεύσεις.

Πανηγυρίζει λοιπόν η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονιακότατου νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση, πανηγυρίζουν και οι εργοδότες που γλιτώνουν από το βραχνά των εργασιακών διεκδικήσεων και πλέον μπορούν να ορίζουν τον κατώτατο μισθό με βάση την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Όπως πανηγύριζε και ο κ. Ζαρκαλής στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα για την δυνατότητα που έδωσε στην Wind και στην κάθε Wind αυτός ακριβώς ο νόμος και η καταβαράθρωση του βασικού μισθού να στείλει έργο κοψοχρονιά στις εταιρείες εργολάβους και δεκάδες συναδέλφους «εθελοντικά» στην ανεργία.

Συνάδελφοι,

Έχει φτάσει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πως δε μπορούμε να αφήνουμε τον καθορισμό των μισθών μας, των δικαιωμάτων μας, των όρων ζωής μας στα χέρια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων τους.

Η πάλη, ο αγώνας μέσα στη Wind για σύμβαση δεν είναι ασύνδετος με την πάλη για τον κατώτατο μισθό, για την εθνική συλλογική σύμβαση. Μπορεί με τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την μείωση του κατώτατου στα όρια της πείνας να μην είδαμε ονομαστική μείωση των μισθών μας αλλά είδαμε πως την εκμεταλλεύονται οι εργοδότες του κλάδου για να συμπιέσουν προς τα κάτω συνολικά τους μισθούς και τα δικαιώματα, είδαμε όλοι και κυρίως αυτοί που έφυγαν πόσο εύκολο ήταν για την εταιρεία να «ξεφορτωθεί» συναδέλφους παλιούς, πληρωμένους με βάση τη σύμβαση, και είτε να στείλει το έργο σε εργολαβίες που πληρώνουν «μνημονιακα» είτε να προσλάβει κόσμο με ανάλογες απολαβές.

Ξέρουν συνάδελφοι πως μπλόκο στα σχέδια τους μπορεί να βάλει ο αγώνας για συμβάσεις γι αυτό και λυσσάνε να τις εξαφανίσουν. Δε μπορούν όμως να εξαφανίσουν την πάλη των εργαζομένων. Και αυτή την πάλη πρέπει να κλιμακώσουμε. Με πάλη για υπογραφή συλλογικής σύμβασης μέσα στη Wind ώστε ο νέος συνάδελφος στο διπλανό γραφείο να μην πληρώνεται ίσα για να ζει αλλά ούτε και να μπορεί να αξιοποιηθεί σα δούρειος ίππος για απολύσεις. Με πάλη για κλαδική σύμβαση που θα βάζει ένα μίνιμουμ «μαξιλαράκι» στους μισθούς και στους εργολάβους βάζοντας φραγμό ή τουλάχιστον κάνοντας λιγότερο συμφέρουσες τις εργολαβίες. Με πάλη για συμβάσεις που θα αποκαθιστούν τα δικαιώματα μας που τείνουμε να ξεχάσουμε. Όλοι μαζί οργανωμένοι στα σωματεία μας, επιχειρησιακό και κλαδικό συμμετέχουμε και διεκδικούμε.

Απαιτούμε:

 1. Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων με αφετηρία την σύμβαση του 2014 ως βάση για αυξήσεις
 2. Ενσωμάτωση των χαμένων – παγωμένων ωριμάνσεων στο βασικό μισθό
 3. Επέκταση του επιδόματος αγγλικών σε όλα τα τμήματα
 4. Κατοχύρωση του πλαισίου της άδειας θηλασμού
 5. Επίδομα γάμου σε μονογονεϊκές οικογένειες
 6. Καμία ώρα εργασίας απλήρωτη – ΤΩΡΑ τέλος στην εντατικοποίηση της εργασίας μας, διασφάλιση του 8ώρου, διασφάλιση της πληρωμής των υπερωριών και του επιδόματος Standby όπως ορίζεται από την σύμβαση.
 7. Κατάργηση της δανεικής εργασίας, απορρόφηση όλων των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Wind με σύμβαση εργασίας απ’ ευθείας από την Wind
 8. Να σταματήσει ο άθλιος διαχωρισμός νέων και παλιότερων εργαζομένων
 9. Καμιά βλαπτική μεταβολή των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων στο σύνολο της εταιρείας σε ωράρια και ώρες δουλειάς, σε αντικείμενο και ευθύνες, στην πληρωμή υπερωριών, στα νυχτερινά, στα επιδόματα.
 10. Άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας και σε όλη την έκταση των εργασιών
 11. Καμία αποκοπή έργου, καμία εργολαβία, καμία αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων προς το χειρότερο –  Άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου σύμβαση- προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 12. Δεν υποκύπτουμε σε κανέναν εκβιασμό της διοίκησης – Να σταματήσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
 13. Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις

Παράλληλα διεκδικούμε:

 • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Κανένας με μισθό κάτω από 850 ευρώ στον κλάδο. Κανένας με μισθό κάτω από 944 ευρώ στη Wind σύμφωνα με την επιχειρησιακή σύμβαση.
 • Πάλη από κοινού των επιχειρησιακών σωματείων και του κλαδικού ΣΕΤΗΠ για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
 • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Πάλη για την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.