ΠΑΣΕWIND-Δε συμμετέχουμε στην αξιολόγηση, όποια μορφή κι αν έχει

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND

Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005

Τηλ.: 210 5100910– Φαξ: 2114010021– E-mail : symboulio@yahoo.com

 

Συνάδελφοι,

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα το πρώτο σκέλος της ετήσιας αξιολόγησης – reality show με την επιλογή των υποψηφίων προς κριτική συναδέλφων, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή του είδους που σέβεται τον εαυτό της.

Δεν είναι η πρώτη χρονιά που η διοίκηση εφαρμόζει αυτή τη μορφή αξιολόγησης και έχουμε αποκτήσει πείρα στο τι σημαίνει. Ένα είναι ξεκάθαρο. η αξιολόγηση είναι ένας μηχανισμός στα χέρια της διοίκησης. Μπορεί άλλοτε να την επικαλείται και άλλοτε να την αγνοεί. Έχουμε μάθει πια: Από τη μια η θετική αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με αυξήσεις στους μισθούς. Από την άλλη έχουν αξιοποιήσει αξιολογήσεις προκειμένου να εντατικοποιηθεί η δουλειά, να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους από το να διεκδικήσουν ή ακόμα και το να δικαιολογήσουν απολύσεις που στην πραγματικότητα γίνονται στα πλαίσια του σχεδιασμού της εταιρείας.

Η αξιολόγηση  δεν έχει σχέση με τη συναδελφική κριτική και αλληλοβοήθεια πάνω στη δουλειά, την ομαδική προσπάθεια. Ίσα-ίσα υπονομεύει τη συλλογικότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους αφού εστιάζει στον καθένα μας ξεχωριστά, δημιουργώντας ανταγωνισμούς και απογοητεύσεις με βάση και τα αποτελέσματα. Αποδεικνύεται επομένως ότι ο μοναδικός σκοπός είναι να εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Δε συμμετέχουμε στην αξιολόγηση, όποια μορφή κι αν έχει.

Συνάδελφοι,

Τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν έχουν να κάνουν με την «καλή» ή την «κακή» αξιολόγηση! Δεν μπορούν να εξαρτιόνται στην καλή θέληση του εργοδότη! Οι ανάγκες μας είναι αντικειμενικές και δεν συμπιέζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις τους για μεγιστοποίηση των κερδών, με το πόσο ανταγωνιστική είναι η εταιρεία. Η λύση είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, η οργανωμένη πάλη για να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, η διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης που θα καλύπτει τις ανάγκες μας.

Δε συναινούμε στους στόχους της εταιρίας που είναι απέναντι στα δικά μας δικαιώματα, δε συναινούμε στην αξιολόγηση όποιο κ αν είναι το αποτέλεσμα γιατί η εταιρία μπορεί και το αξιοποιεί κατά πώς την συμφέρει.

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.