Όλοι στον απεργιακό εορτασμό της πρωτομαγιάς – 6 Μάη Απεργούμε! (+μια απαραίτητη σύντομη απάντηση)

«Ολοι αξιζουμε ένα καλο διαλειμμα, μακαρι οι υπολογιστες να ανοιξουν ξανα την Τεταρτη το πρωι!» — Τάδε Έφη Νάσος Τετ 28/4/2021

Συνάδελφοι,

Φτάσαμε να μας εύχεται η εργοδοσία το αυτονόητο, δηλαδή να μη χρειαστεί να δουλέψουμε στην άδεια μας και στις αργίες του Πάσχα. Τόσο ξεδιάντροποι είναι!

Επειδή λοιπόν το δούλεμα πάει σύννεφο, στο δικό μας ευχολόγιο πρέπει να περιλαμβάνεται η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, η πάλη όχι για τα αυτονόητα αλλά για τα καλύτερα που δικαιούμαστε.

Απαντάμε στο Νάσο και στον κάθε Νάσο, με απεργία στις 6 Μάη και συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 10.00 στο Σύνταγμα!

 

(Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του σωματείου μας για τη 1η Μάη που γράφτηκε πριν τις «ευχές» του CEO)

υνάδελφοι,

Η φετινή πρωτομαγιά μας βρίσκει με την  κυβέρνηση να αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει νέα αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα όποια μέτρα επιβάλλονται αποσκοπούν στην καταστολή συλλογικών διεκδικήσεων και όχι στη διαχείριση της πανδημίας που παραμένει εγκληματική. Ήδη με διαρροές και «διαφημιστικές» αναφορές στα ΜΜΕ αλλά και την ανοχή αν όχι τη στήριξη της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ μας προετοιμάζουν για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που χτίζει πάνω στην παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και  όπου ανάμεσα σε άλλα:

 • Καταργούν το οκτάωρο, επιβάλλοντας την 10ωρη εργασία, ελαστικοποιούν την εργασία με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις ώρες υπερωρίας σε 150 . Τι θα ελέγχει άραγε αυτή η περίφημη ψηφιακή κάρτα τελικά, όταν παράλληλα καταργείται πλήρως η πληρωμή των υπερωριών;
 • Καταργείται η Κυριακή αργία ακόμα και για ειδικότητες που υπάρχουν και μέσα στη Wind.
 • Ρυθμίζεται μονιμοποιείται και νομιμοποιείται η ελαστική μορφή εργασίας η τηλεργασία ενισχύοντας τις προσπάθειες των εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένης της Wind, να δημιουργήσουν έναν νέο τύπου εργαζομένου που θα είναι διαθέσιμος ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου 24ώρες το 24ώρο, 7 μέρες την εβδομάδα, όλο τον χρόνο, από οπουδήποτε και αν βρίσκεται: στο σπίτι, στο γραφείο, σε κανονική είτε αναρρωτική άδεια.
 • Περιορίζεται παραπέρα το δικαίωμα στην απεργία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ενώ γίνεται πιο ασφυκτικός ο κρατικός έλεγχος των συνδικάτων και μέσω του Ηλεκτρονικού Φακελώματος και της προώθηση της ηλεκτρονικής ψήφου.
 • Ενισχύεται ο απεργοσπαστικός μηχανισμός με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων. Άλλο ένα πάγιο αίτημα της Wind που αυτοπροσδιορίζεται ως «κοινής ωφέλειας».
 • Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, με παραμονή των απεργών στον εργασιακό τους χώρο, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

 

Συνάδελφοι, η εργοδοσία πάντα θα προσπαθεί με την αρωγή της εκάστοτε κυβέρνησης να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της πατώντας πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματα μας. Ποντάρουν στην απομόνωση του εργαζόμενου, στην «ατομική διαπραγμάτευση», γι’ αυτό χτυπάν τα συνδικάτα. Ας αναλογιστούμε: Αν ο συλλογικός αγώνας, η οργάνωση στα σωματεία, οι απεργιακοί αγώνες ήταν “χωρίς αποτέλεσμα”, γιατί η κυβέρνηση και η μεγάλη εργοδοσία κόπτονται τόσο πολύ να τα βάλουν στον «γύψο»; Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε μπλόκο στην επίθεση και να απαιτήσουμε να μην κατατεθεί καν αυτό το έκτρωμα. Οι κινητοποιήσεις του προηγουμένου διαστήματος τους έχουν κανει να μην το έχουν φερει καν ακομα στην βουλη. Μαζικά, συμμετέχοντας στα σωματεία μας είμαστε πανίσχυροι, το ξέρουν και το φοβούνται!

ΝΑ ΜΗ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το «εμβόλιο» της τηλεργασίας για τον κορονοιό εξακολουθεί να αξιοποιεί και η εταιρεία για να μας κρατάει κλεισμένους στο σπίτι, έρμαια της συνεχούς διαθεσιμότητας, των ατέλειωτων email και τηλεφώνων , της απομόνωσης από τους συναδέλφους μας. Έχει έρθει και με το παραπάνω η ώρα να γυρίσουμε στο γραφείο όσοι συνάδελφοι θέλουμε και μπορούμε, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας από την πλευρά της εταιρείας.

Είναι η δεύτερη σε σειρά χρονιά που ο εορτασμός της πρωτομαγιάς  μας βρίσκει σε συνθήκες καραντίνας. Πέρσι ήταν οι ταξικές δυνάμεις, μαζί και το σωματείο μας, που έσπασαν την αισχρή απαγόρευση συναθροίσεων και διαδήλωσαν με ασφάλεια στο σύνταγμα τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαιτώντας να μη πληρώσει ο λαός την νέα κρίση τους.

Το σωματείο μας θα συμμετάσχει και φέτος στον αγωνιστικό εορτασμό της πρωτομαγιάς με απεργία στις 6 Μάη και συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 10.00 στο Σύνταγμα μαζί με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργία και στην συγκέντρωση πίσω απ’ το πανό του σωματείου μας. Να βροντοφωνάξουμε:

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας – Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, διατάξεων και ΠΝΠ που περιλαμβάνουν και την τηλεργασία. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
 • Να μην υπάρξει καμία σκέψη για μονιμοποίηση και ρύθμιση στο καθεστώς της τηλεργασίας.
 • Υπερασπιζόμαστε τον σταθερό εργάσιμο χρόνο. Υπερασπιζόμαστε το 8ώρο. Σταθερό και συνεχές ωράριο.
 • Καμία ώρα εργασίας απλήρωτη. Να σταματήσουν τώρα οι απλήρωτες και χωρίς όριο υπερωρίες, τα stand by.
 • Όχι στην εντατικοποίηση. Όχι στην μερική απασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Καμία μείωση μισθών. Καμία αφαίρεση δικαιωμάτων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα.
 • Απαιτούμε την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.
 • Όχι στην σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας της εργασίας, Λέμε όχι στα τυράκια των bonus που είναι μέρος της απλήρωτης δικής μας δουλειάς και εργαλείο των εργοδοτών για να μας διασπάσουν να μας διαχωρίσουν σε καλούς και υπάκουους και κακούς.
 • Λέμε όχι στις έρευνες εργαζομένων, στις έρευνες στιγμής, στα συστήματα αξιολόγησης των εταιρειών
 • Η επιστροφή στους χώρους δουλειάς να ολοκληρωθεί άμεσα  με τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας με έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Τέλος τώρα στην κοροϊδία της ατομικής ευθύνης των εργαζόμενων και της αυτοδιάγνωσης.
 • Παροχή των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας από την εργοδοσία, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Διασφάλιση απασχόλησης γιατρού εργασίας ανεξάρτητα αριθμού εργαζομένων της επιχείρησης.
 • Δε θα περάσει η κρατική καταστολή, τα σχέδια για την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων, του εργατικού λαϊκού κινήματος. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων.
 • Θωράκιση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας. Αύξηση κρατικών δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
 • Να επαναλειτουργήσει η δωρεάν μετακίνηση από και προς τα γραφεία της εταιρείας με πυκνά δρομολόγια εταιρικών λεωφορείων.

 

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.