Υπερασπίζουμε το οκταώρο – Αλληλεγγύη στους συναδέλφους στη Vodafone

Συνάδελφοι,

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεκινάει από την πίσω πόρτα η υλοποίηση του πιο μύχιου πόθου των εργοδοτών. Αυτή την στιγμή η Vodafone προωθεί την κατάργηση των 8ώρoυ με αλλαγή συμβάσεων από 8ωρο σε 9ωρο. Σε μια σειρά τμήματα που δεν έχουν προκαθορισμένο διάλειμμα, ορίζει μια ώρα διάλειμμα εκτός ωραρίου! Επεκτείνει δηλαδή τον εργάσιμο χρόνο κατά μια ώρα αποκόβοντας το διάλειμμα.

Η προσπάθεια για κατάργηση του οκταώρου στον κλάδο θεμελιώνεται στη Vodafone αμέσως μετά την εξαγορά της Cyta και τις ανακοινώσεις για αυξημένη κερδοφορία, επενδύσεις, ανάπτυξη. Έρχεται εν μέσω του εμπορίου ελπίδας, των εξαγγελιών της κυβέρνησης για επαναφορά των μισθών και των συμβάσεων. Έρχεται αφού η Vodafone για καιρό εφαρμόζει μεθόδους ευελιξίας του ωραρίου όπως η δουλεία από το σπίτι.

Δεν έχουμε αυταπάτες για το ποιο είναι το κριτήριο δράσης των ομίλων και της κυβέρνησης. Το λένε άλλωστε ανοιχτά : στόχος είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Πώς θα το πετύχουν αυτό μετά την μείωση των μισθών; Με την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, με την κατάργηση του οκταώρου που έναν αιώνα τώρα είναι εμπόδιο στα σχέδια τους, με την ευελιξία να εργάζεσαι συνεχώς ακόμα και εκτός χώρου εργασίας.

Έχει ενδιαφέρον συνάδελφοι το πώς πάνε να περάσουν στους εργαζόμενους στη Vodafone το 9ωρο. Με συναντήσεις ανά ομάδα και φαιδρά επιχειρήματα όπως ότι δήθεν αυξάνεται το διάλλειμα, ότι όσοι υπογράψουν θα μπορούν να έρχονται και να φεύγουν όποτε θέλουν, ότι δεν αλλάζει τίποτα και το μέτρο είναι τυπικό… Αν σας φαίνονται γνωστά είναι γιατί με παρόμοια επιχειρήματα προσπαθεί η εργοδοσία εδώ στη Wind να διαφημίσει τον δικό της τρόπο εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του Flexy work.

Θέλουν συνάδελφοι να μας παρουσιάσουν σαν θετικό και προσφορά της εταιρείας το ότι πλέον θα μπορούμε να δουλεύουμε ακόμα και άρρωστοι από το σπίτι. Λένε πως βάζουν σαν προτεραιότητα τους ανθρώπου την ώρα που «προαιρετικά» θα αναστατώνεται η προσωπική μας ζωή και οι ώρες που περνάμε με την οικογένεια μας όποτε βολεύει την εταιρεία. Καμώνονται πως δε ξέρουν για τα μίτινγκ που ακόμα και τώρα με το παλιό ωράριο προγραμματίζονται για τις 6 και τις 7 και ποιος ξέρει τι ώρες θα δούμε με το νέο καθεστώς. Υποκριτικά ξεχνάνε τα τηλέφωνα και τα email σε ώρες εκτός δουλειάς και πόσο εύκολες γίνονται τώρα οι…. προαιρετικές παρεμβάσεις απ το σπίτι. Μας λένε πως είναι καινοτομία το να ξεκινάμε τη δουλειά από 8.30 έως τις 10, δε μας λένε όμως τι ώρα θα την τελειώνουμε! Ούτε μια αναφορά στο οκτάωρο!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους στη Vodafone. Θα είμαστε στο πλευρό τους στην υπεράσπιση του οκταώρου. Οργανωμένοι στα σωματεία μας, μαζικά μπορούμε να βάλουμε μπλόκο. Απαιτούμε την τήρηση του οκταώρου, λέμε όχι στην τρομοκρατία και στις απλήρωτες υπερωρίες. Τώρα Υπογραφή συλλογικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας!

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.